Het 3e jaar van het mbo volg je het keuzedeel Voorbereiding hbo. In dit keuzedeel krijg je extra aan taal & rekenen, werk je aan je hbo-vaardigheden en ga je hbo-opleidingen vergelijken. Je maakt een eigen plan van aanpak en gaat onderzoeken welke hbo-opleiding het beste bij je past. Je volgt lessen op het hbo en neemt daar ook deel aan projecten. Dit doe je samen met hbo-studenten. In een werkmap verzamel je allerlei gegevens en inzichten die je deze periode opdoet. Na afloop van het keuzedeel heb je belangrijke vaardigheden ontwikkeld en een goed beeld van het hbo. Zo kun je beslissen of je wilt doorstuderen in het hbo of niet. Daarna kun je je keuze maken: meld je je aan voor een hbo-opleiding of ga je op zoek naar een mooie baan?

Wat ga ik in dit keuzedeel precies doen?
Het keuzedeel bestaat uit een paar onderdelen:

1. Werken aan taal, rekenen en hbo-vaardigheden.
Door te werken aan je taal-, reken- en hbo-vaardigheden vergroot je je kans op slagen in het hbo.

2. Project en colleges in het hbo
Ook ga je werken aan een project op een hogeschool. Hier werk je samen met studenten uit het doorstroomprogramma en studenten uit het hbo samen. Je kunt op die manier alvast kijken of het werken en studeren in het hbo bij je past. Je werkt tegelijkertijd aan de vaardigheden voor schriftelijk en mondeling presenteren. Ook volg je voor dit onderdeel enkele colleges om je beeld van het hbo nog completer te maken.

3. Je studiekeuze bepalen
Als je een juiste studiekeuze maakt vergroot je jouw kansen op het hbo. Daarom krijg je in dit keuzedeel alle ruimte om zelf te ontdekken welke studie bij je past. Je volgt natuurlijk al projecten in de praktijk (zie punt 2), maar er is ook een stukje vrije ruimte die je zelf in kunt vullen. Hierin mag jezelf bepalen hoe je een compleet beeld kunt krijgen van opleidingen die jouw interesse hebben.

Wat heb ik eraan om dit deel van het doorstroomprogramma te volgen?
Na het volgen van het doorstroomprogramma in jaar 3 van het mbo heb je:
– een compleet beeld of studeren in het hbo bij je past
– voldoende informatie en ervaring om een studie te kunnen kiezen die bij je past
– een goed beeld op het arbeidsmarktperspectief van jouw hbo-studie
– al ervaring opgedaan met studeren in het hbo

Ook als je besluit om na dit deel van het doorstroomprogramma niet naar het hbo te gaan, heb je toch intensief gewerkt aan vaardigheden en kennis die je in je loopbaan ten goede kunnen komen.