‘Kan ik het hbo-niveau wel aan?’ Ik twijfel nog of het hbo wel bij me past. Wat houdt het hbo eigenlijk in?’

Je laatste jaar in het mbo komt steeds dichterbij. Weet je al wat je daarna wilt gaan doen? Wil je doorstuderen? Of toch aan het werk? Aan het eind van het tweede jaar van het mbo kan je aangeven dat je interesse hebt om na afronding van het mbo door te studeren op het hbo. Maar misschien vraag je jezelf nog wel af of je het hbo wel aankunt. Of welke opleidingen nou écht bij je passen. Ook als je nog twijfelt of een hbo-opleiding bij jou past, is het doorstroomprogramma wat voor jou. Je kiest dan aan het einde van jaar twee om het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ te gaan doen. Je krijgt dan een zogenaamd assessment. Je brengt daarmee samen met je slb’er je talenten, interesses en uitdagingen in kaart. Hiermee kun je in het 3e jaar van het mbo aan de slag.

Waar bestaat het assessment uit?
Het assessment omvat onder andere taal en rekenen. Maar ook wordt er gekeken naar hoe jij de juiste keuze voor een vervolgopleiding in het hbo kunt maken. Daarnaast ga je zoals gezegd in kaart brengen welke hbo-vaardigheden je nu al goed beheerst en welke je nog verder kunt ontwikkelen om je kans van slagen in het hbo te vergroten.

En als ik het assessment heb gedaan?
Dan weet je in ieder geval al zeker of het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ iets voor jou is en heb je inzicht gekregen in je persoonlijke vaardigheden. Op basis van dit assessment kun je kiezen of je het keuzedeel echt gaat doen. Mocht je nog twijfelen over doorstuderen dan kun je gewoon kiezen voor ‘studeren in het hbo’. Je zit nergens aan vast, maar gaat wel aan de slag met je persoonlijke vaardigheden.