Het doorstroomprogramma in het hbo bestaat uit twee onderdelen: een studiekeuzecheck en een intensief programma tijdens het eerste jaar van je hbo-opleiding.

Wat ga ik in dit onderdeel van het doorstroomprogramma doen?

1. Aanmelding hbo, studiekeuzecheck
Als je je aanmeldt voor een hbo-opleiding, word je uitgenodigd voor een studiekeuzecheck. Door de studiekeuzecheck krijg jij een goed beeld van je gekozen opleiding en krijgt de opleiding een goed beeld van jou. Voordat je op gesprek komt doe je één of meer opdrachten en je neemt je werkmap mee. Tijdens de studiekeuzecheck kijk je samen met een docent van het hbo of de opleiding die je gekozen hebt goed bij je past. Of misschien zou je ook nog bij een andere opleiding kunnen kijken. Ook krijg je hulp bij het maken van je plan van aanpak voor studeren in het hbo. Je bent nu klaar om met je opleiding van start te gaan.

2. Eerste jaar hbo, intensieve begeleiding propedeuse
Tijdens het eerste jaar van je hbo-opleiding krijg je een eigen studieloopbaanbegeleider. Hij of zij kent je goed en zal je helpen met je vragen. Ook zal er een Peercoach, een ouderejaars student, zijn die je indien nodig kan begeleiden. Daarnaast word je extra geholpen bij voor het hbo belangrijke vaardigheden en vakken zoals taal, rekenen, algemene economie en bedrijfseconomie. Je spijkert daarnaast de vakken bij waar je eventueel nog moeite mee hebt. Zo leg je een goede basis voor het vervolg van je hbo-opleiding!

Wat heb ik eraan om dit deel van het doorstroomprogramma te doen?
Na het volgen van dit onderdeel van het doorstroomprogramma heb je hopelijk je eerste jaar van het hbo goed doorstaan en ben je als het goed is helemaal klaar om de rest van je hbo-opleiding goed te kunnen doorlopen.